Biyosistem Mühendisliği Lisans Programı

Programı Sunan Akademik BirimBiyosistem Mühendisliği
Program DirektörüProf.Dr.Birol KAYİŞOĞLU
Program TürüLisans Programı
Kazanılan Derecenin SeviyesiLisans
Kazanılan DereceMezun olunduğunda Biyosistem Mühendisliği diplomasına sahip olunur. Ünvanı ise Biyosistem Mühendisi´dir.
Eğitim TürüTam Zamanlı
Kayıt Kabul KoşullarıOrtaöğretimden Mezun Olmak
Önceki Öğrenmenin TanınmasıTürk Yüksek öğretim kurularında öncel öğrenimin tanınması süreci daha başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Namık Kemal Üniversitesinin tüm programlarında da öncel eğitimin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, bölümlerin müfredatlarında yer alan zorunlu Yabancı dil dersi için her öğretim yılı başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamlayan ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler bu sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar
Mezuniyet Koşulları Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları, Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin şartlarını sağlamaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240'dır. Öğrencilerin aynı zamanda varsa zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
Program AmacıProgramın amacı, güncel gelişme ve gereksinimlere bağlı olarak Biyosistem Mühendisliği ile ilgili bağımsız araştırma yapabilen ve bilgisayar ile bilgi teknolojilerini kullanabilen, grup çalışmasına yatkın, analitik düşünebilen, tasarım bilgisine ve deneyimine sahip olan, problemlerin tanımlanması, detaylandırılması ve çeşitli bilgi esaslarına göre olası çözümler geliştirebilen, belli konularda bilgiye ulaşan, bu bilgileri derleme ve derlediği bilgileri bir topluluk önünde sunabilme becerisine sahip gerek yurt içinde gerekse yurtdışında hizmette bulunacak, mühendisler yetiştirmektir. Programın eğitim süresi, bir yıl İngilizce hazırlık sınıfı dahil olmak üzere toplam beş yıldır. Program, Namık Kemal Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine (özellikle seçmeli dersler için Madde 21 b bendi; seçmeli dersler dört yıllık lisans programındaki toplam kredinin en az % 25´i, en fazla % 40´ı olmak zorunda), ABET Kriterlerine (programın en az % 25 Temel Bilim ve Matematik, % 37,5 Mühendislik Dersleri içermesi) uymaktadır.
Mezunların Mesleki ProfilleriBiyosistem Mühendisleri, daha önce Ziraat Mühendisliği Programı altında alt programlar biçiminde eğitim vermekte olan Tarımsal Yapılar ve Sulama ile Tarım Makinaları Alt Programlarının içinde yer aldığı bir bölümden (Biyosistem Mühendisliği Bölümü) mezun olacaklarından, Ziraat Mühendislerinin Görev ve Yetkilerine İlişkin Tüzüğün üçüncü bölümünde yer alan Lisans ve Uzmanlık Alanlarına Göre Görev ve Yetkilerin (Sulama-Drenaj, Tarımsal Yapılar, Tarım Alet ve Makinaları) tamamından yararlanacaklardır. Buna göre, Biyosistem Mühendisleri sulama suyu ihtiyacı saniyede 500 litreye kadar olan sulama tesisleri, sulama suyu ve hayvan içmesuyu sağlamak için yapılacak göletleri, drenaj, toprak erozyonunu önleyici toprak ve su muhafaza edici tesisleri, tarımsal yapılarla ilgili araştırma, etüd, plan, proje uygulama ve kontrol hizmetlerini yapmaya; sulama tesislerinde suyun tarımda kullanılmasıyla ilgili arazi tesviyesi, tarla başı kanalları, tarla grup yolları, tarla içi sulama ve drenaj tesisleri, arazi ıslahı, toplulaştırması, dağıtımı ve benzeri toprak ve su kullanımını geliştirme projeleri, toprak su bitki ilişkileri etüdleri, fizibilite, planlama, projelendirme uygulama ve kontrolü yapmaya; tarım alet ve makinelerinin tasarımlarını yapmaya, projelerini hazırlamaya ve imzalamaya, tarım alet ve makinelerinin imalatı, pazarlanması, ithal ve ihracı için gerekli belge veya ruhsatlandırma işlemleriyle ilgili inceleme, deneme ve analizleri yapmaya yetkili olacaklardır. Bölümden mezun olan Biyosistem Mühendisleri, yukarıda belirtilen çalışma konuları ile ilgili olarak; Kamu kuruluşları (İl Özel İdareleri, Gıda-Tarım ve Hayvancılık, Çevre ve Şehircilik, Orman ve Su İşleri Bakanlıkları, Belediyeler, DSİ, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu vb.), Arazi Toplulaştırması Müteahhitlik Firmaları, Üniversiteler (Öğretim elemanı olarak), Tarım Makineleri Sanayi, Traktör Sanayi, Tarımsal Danışmanlık Kuruluşları,Tarıma Dayalı Kooperatifler, Kamu ve Özel Bankalar, Tarım Makineleri Müteahhitlik Kuruluşları, Sulama Birlikleri, Sulama-Drenaj Müteahhitlik Firmaları, Özel Mühendislik ve Danışmanlık Büroları, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Tarımsal Yapılarla İlgili Müteahhitlik Firmaları, Tarıma Dayalı Uluslararası Şirketler, Hayvancılığa Dayalı Makine Sanayi, Gıda Makineleri Sanayi, Büyük Tarımsal İşletmeler´de istihdam edileceklerdir.
Bir Üst Dereceye GeçişLisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Her dönem en az bir vize sınavı uygulanır. Vizelerin yanı sıra, her dönemin başında verilen dönem içeriğinde tarihleri belirtilen proje ve ödevler verilir. Her dönemin sonunda, öğrencinin final sınavına girmek zorundadır. Kriterler (ara sınav, proje, ödev ve final gibi) ve dönem sonu notuna etki oranları dönem başında dağıtılan ve/veya web sitesinde yayınlanan ders içerikleri açık biçimde belirtilir. Öğrenci yönetmeliği ve akademik takvime göre final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih ve yer ve zamanlarda yapılır.  Öğrencinin dönem sonu notu ders sorumlusu tarafından ara sınav, proje, ödev ve final sınavı sonuçlarına göre verilir. 

Namık Kemal Üniversitesinde geçme notu 100 üzerinden 60’tır. Ancak Final ya da bütünleme sınav sonucunun en az 50 olması zorunludur. Sınavlar, tam not 100 üzerinden değerlendirilir. Bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile yarıyıl/yıl sonu sınavında veya bütünleme sınavında alınan notun %70’inin toplamıdır. Ancak, bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ilgili fakülte/yüksekokul kurulunca karar alınmak ve yarıyıl başında ilan edilmek şartıyla ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile %50’si arasında, yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavında alınan notun %70’i ile %50’si arasında değişebilen ve oranlar toplamı %100 olacak şekilde de hesaplanabilir. Hesaplama sonucunda, ondalık noktadan sonra gelen ilk sayı beşten küçük ise bir alt tam sayıya, beş veya beşten büyük ise bir üst tam sayıya yükseltilerek kesinleştirilir.

http://oidb.nku.edu.tr/Y%C3%B6netmelikveY%C3%B6nergeler./0/s/20067/27028 adresinde bulunabilir.

Dönem sonu-bütünleme notu dersin sorumlusu tarafından değerlendirme kriterleriyle birlikte Öğrenci İşlerine teslim edilir. Dönem sonu ve bütünleme notları öğrenci bilgi sisteminde yayınlanarak ilan edilir. 

Notlar:

Alınan her ders için öğrenciye dönem notu olarak aşağıda belirtilen harf notları verilir.  Harf notları, katsayı ve oran karşılıkları aşağıdaki gibidir.Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde esas alınan notlama sistemi, aşağıda belirtilen dereceler ve harfler ile ifade edilir:

 

Puan         Harfli Notu          Katsayı       Başarı Durumu

90-100              AA                     4,00                 Başarılı

80-89                 BA                     3,50                 Başarılı

70-79                 BB                     3,00                 Başarılı

65-69                 CB                     2,50                 Başarılı

60-64                 CC                     2,00                 Başarılı

50-59                 DD                     1,50                Başarısız

30-49                 FD                     1,00                Başarısız

0-29                    FF                     0,00                Başarısız

Öğrenciler DD, FD yada FF aldıkları dersleri dersin açıldığı ilk dönem almak zorundadırlar. Genel not ortalamasına, tekrar edilen derslerden alınan en son not katılır. Bütün notlar öğrencinin not belgesine geçirilir.

Bir dersten başarılı sayılabilmek için başarı notunun en az CC olması gerekir. Ancak genel not ortalaması(GNO) CB (2,50) ve üzerinde olan öğrenciler DD başarı notu ile de başarılı sayılır ve başarı notu, katsayısı 1,50olmak üzere DB olarak not belgesine geçirilir. Ödev ve uygulamaların önem kazandığı derslerde; bu çalışmaların arasınav notunu hangi oranda etkileyeceği, ders niteliğindeki laboratuvar ve proje derslerinde yarıyıl veya yıl içi başarınotunun nasıl belirleneceği ve başarı notuna etki oranı ilgili kurul tarafından belirlenerek ilan edilir. Tek ders ve eksınavların sonuçları, başarı notu olarak kabul edilir ve değerlendirilir.

Başarılı Öğrenciler

Önlisans/lisans öğrenimini tamamlayan ve genel ağırlıklı not ortalaması 3.00 ile 3.49 arasında olan öğrenciler onur öğrencisi; ortalaması 3.50 veya üstü olan öğrenciler ise yüksek onur öğrencisi olarak mezun olurlar.

 

Eğitim Öğretim Metotları

 Öğretme - öğrenme yöntem ve stratejileri, öğrencilerin kendi kendine çalışma, yaşam boyu öğrenme, gözlem yapma, başkasına öğretme, sunma, eleştirel düşünme, takım çalışması, bilişimden etkin yararlanma gibi becerilerini arttıracak şekilde seçilmektedir.

Ayrıca, öğretim tarzının farklı kabiliyetleri olan öğrencileri destekleyecek biçimde olmasına dikkat edilir. Programda kullanılan eğitim-öğretim metotları aşağıdaki listede verilmiştir*:

*EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ

BAŞLICA ÖĞRENME FAALİYETLERİ

KULLANILAN ARAÇLAR

Ders

Dinleme ve Anlamlandırma

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Tartışmalı Ders

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Özel Destek / Yapısal Örnekler

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Rol Yapma / Drama

Önceden planlanmış özel beceriler

Standart derslik teknolojileri, özel donanım

Problem Çözme

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Vaka Çalışması

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Beyin Fırtınası

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

KüçükGrup Tartışması

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Gösterim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Benzetim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, Bilişim becerileri

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Seminer

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Grup Çalışması

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta, çevrimiçi sohbet,
Web tabanlı tartışma forumları

Saha/Arazi Çalışması

Gözlem/durumları işleme, Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Laboratuar

Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması

Özel donanım

Ödev

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta

Sözlü

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum

 

İnceleme/Anket Çalışması

Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Panel

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Konuk Konuşmacı

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz,
özel donanım

Öğrenci Topluluğu Faaliyetleri/ Projeleri

Gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, yönetsel beceriler, Önceden planlanmış özel beceriler

 

(*) Dersin özelliklerine göre burada belirtilen yöntemlerin biri veya birkaçı uygulanabilir.

Program Çıktıları

1-A) Matematik, fen bilimleri ve Biyosistem Mühendisliği disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
2-B) Biyosistem Mühendisliği alanındaki karmaşık problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3-C) Biyosistem Mühendisliği alanıyla ilgili karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında bir başka değişle eldeki imkanlar ve söz konusu alanın mevcut durumu dikkate alınarak belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi ve bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4-D) Biyosistem Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern araçları seçme ve kullanma becerisi, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5-E) Biyosistem Mühendisliği alanında karşılaşılan karmaşık problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6-F) Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi
7-G) Alanında etkin rapor yazma ve yazılı olan raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılabilir talimat alma ve verme becerisi.
8-H) Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9-I) Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10-J) Biyosistem Mühendisliği alanıyla ilgili proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11-K) Biyosistem Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.

Müfredat

Biyosistem Mühendisliği Kredili Ders Yapısı Şeması



1. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I 2 0 2
BYLB121 Biyoloji 2 0 4
ZBM101 Biyosistem Mühendisliğnin Temelleri 2 0 2
FZK002 Fizik 3 0 3
ZTB109 İklim Bilgisi 2 0 3
KRYP01 Kariyer Planlama 1 0 2
KMY003 Kimya 2 2 4
MAT001 Matematik 3 0 3
ZTB115 Teknik Resim 1 2 3
TDİ101 Türk Dili I 2 0 2
YDİ101 Yabancı Dil I (İngilizce) 2 0 2
Toplam AKTS: 30

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ATİ102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II 2 0 2
ZTB127 Ekoloji 2 0 3
ZTB116 Enformatik ve Bilgisayar Programlama 2 2 4
ZTB102 Genel Ekonomi 2 0 3
ZMO104 Hayvansal Üretim 3 0 3
ZTB124 Mesleki Etik 1 0 1
ZTB128 Mühendislik Matematiği 3 0 3
ZTB104 Temel Elektrik ve Elektronik 1 2 4
ZMO102 Toprak Bilgisi 2 2 3
TDİ102 Türk Dili II 2 0 2
YDİ102 Yabancı Dil II (İngilizce) 2 0 2
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 60

2. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ZMO219 Bitkisel Üretim 2 2 4
ZTB203 Diferansiyel Denklemler 3 0 4
ZBM203 Hidroloji 1 2 4
ZTB119 İstatistik 1 2 4
İSGL101 İş Sağlığı ve Güvenliği I 2 0 2
ZTM217 Malzeme Bilgisi 2 2 4
ZTB207 Mühendislikte Hassas Ölçüm Teknikleri 2 2 5
ZTM204 Mühendislik Topoğrafyası 1 2 3
ZTM213 Statik 2 0 3
Toplam AKTS: 33

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ZTB217 Akıllı Tarım 2 0 3
ZTM208 Akışkanlar Mekaniği 2 2 5
ZTM220 Bilgisayar Destekli Çizim (CAD) 2 2 5
ZTM212 Dinamik 2 2 4
İSGL102 İş Sağlığı ve Güvenliği II 2 0 2
ZTM210 Mukavemet 2 0 3
ZTM204 Mühendislik Topoğrafyası 1 2 3
ZBM214 Tarım Makinaları İlkeleri 1 1 2 5
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 63

3. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ZSBM305 Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama 2 2 3
ZBM301 Sera Yapım Tekniği 3 0 5
ZBM303 Sulamanın Temel İlkeleri 3 0 5
ZBM303 Sulamanın Temel İlkeleri 3 0 5
ZBM305 Tarım Makinaları İlkeleri II 2 2 5
ZTM307 Termodinamik 2 0 3
Seçmeli BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ 3.SINIF GÜZ DÖNEMİ SEÇMELİ DERSLERİ() 9
ZSBM321 Akıllı Bitki Koruma Uygulamaları 2 2 3
ZSBM302 Bilgisayar Destekli Tasarım 2 2 3
ZSBM303 Bitkisel Üretimde Enerji Planlaması 2 2 3
ZSBM304 Biyolojik Malzemelerin Mühendislik Özellikleri 2 2 3
ZSBM306 Endüstriyel Hidrolik ve Pnömatik 3 0 3
ZSBM308 Ergonomi ve İş Güvenliği 3 0 3
ZSBM309 Hayvan Barınaklarının Planlanması 3 0 3
ZSBM311 Hayvansal Üretimde Enerji Planlanması 2 2 3
ZSBM310 Hayvansal Üretim Makineleri 2 2 3
ZSBM312 Hidrolik 2 2 3
ZSBM313 İnşaat Malzeme Bilgisi 3 0 3
ZSBM314 Kırsal Yerleşim Tekniği 3 0 3
ZSBM315 Makine Elemanları 3 0 3
ZSBM318 Sulama Şebekelerinde İşletme ve Yönetim 3 0 3
ZSBM319 Tarımda Robot Uygulamaları 3 0 3
ZSBM320 Tarımsal Çevre Kirliliği ve Su Kalitesi 3 0 3
ZSBM322 Tarımsal Üretimde İklimlendirme ve Soğutma 3 0 3
ZSBM325 Tarımsal Ürünlerin Depolanması 3 0 3
ZSBM323 Toprak İşleme sistemleri ve Makinaları 3 0 3
ZSBM324 Toprak Su Yapıları 3 0 3
ZSBM326 Yakıtlar ve Yanma 3 0 3
ZSBM327 Zemin Mekaniği 3 0 3
Toplam AKTS: 35

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ZSBM402 Betonarme 3 0 3
ZBM302 Drenaj 2 0 2
ZTM302 Kütle ve Enerji Denkliği 2 0 2
ZSBM315 Makine Elemanları 3 0 3
Staj01 Staj 0 2 5
ZBM304 Tarımsal Yapıların Planlanması 3 0 3
ZBM307 Yenilenebilir Enerji Kaynakları 3 0 3
Seçmeli BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ 3.SINIF BAHAR DÖNEMİ SEÇMELİ DERSLERİ() 9
ZSBM321 Akıllı Bitki Koruma Uygulamaları 2 2 3
ZSBM302 Bilgisayar Destekli Tasarım 2 2 3
ZSBM306 Endüstriyel Hidrolik ve Pnömatik 3 0 3
ZSBM308 Ergonomi ve İş Güvenliği 3 0 3
ZSBM309 Hayvan Barınaklarının Planlanması 3 0 3
ZSBM311 Hayvansal Üretimde Enerji Planlanması 2 2 3
ZSBM310 Hayvansal Üretim Makineleri 2 2 3
ZSBM312 Hidrolik 2 2 3
ZSBM314 Kırsal Yerleşim Tekniği 3 0 3
ZSBM316 Mühendislik Topoğrafyası II 2 2 3
ZSBM318 Sulama Şebekelerinde İşletme ve Yönetim 3 0 3
ZSBM319 Tarımda Robot Uygulamaları 3 0 3
ZSBM322 Tarımsal Üretimde İklimlendirme ve Soğutma 3 0 3
ZSBM325 Tarımsal Ürünlerin Depolanması 3 0 3
ZSBM323 Toprak İşleme sistemleri ve Makinaları 3 0 3
ZSBM324 Toprak Su Yapıları 3 0 3
ZSBM326 Yakıtlar ve Yanma 3 0 3
ZSBM327 Zemin Mekaniği 3 0 3
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 65

4. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ZBM401 Bitirme Tezi I 0 2 2
ZSBM304 Biyolojik Malzemelerin Mühendislik Özellikleri 2 2 3
ZTM403 Biyosistem Mühendisliğinde Tasarım 3 0 5
ZBM403 Sistem Analizi 2 0 2
ZBM405 Sulama Sistemlerinin Tasarımı 2 2 4
ZBM405 Sulama Sistemlerinin Tasarımı 2 2 4
ZBM407 Tarımsal İnşaat 2 0 2
Seçmeli BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ 4.SINIF GÜZ DÖNEMİ SEÇMELİ DERSLERİ() 9
ZSBM401 Arazi Toplulaştırması 3 0 3
ZSBM403 Biyogaz Üretim Teknolojisi 2 2 3
ZSBM404 Biyokütle Gazlaştırma Teknolojileri ve Tasarımı 2 2 3
ZSBM406 Drenaj Sistemlerinin Tasarımı 3 0 3
ZSBM407 Ekim Dikim ve Gübreleme Makinaları 3 0 3
ZSBM408 Enerji Sistemlerinde Ölçme Teknikleri 2 2 3
ZSBM409 Görüntü İşleme Teknolojisi 3 0 3
ZSBM410 Güneş Enerjisi Sistemleri ve Tasarımı 2 2 3
ZSBM411 Hasat ve Harman Makinaları 2 2 3
ZSBM412 İmalat Yöntemleri 2 2 3
ZSBM414 Küçük Toprak Barajlar 3 0 3
ZSBM415 Mesleki İngilizce I 3 0 3
ZSBM416 Mesleki İngilizce II 3 0 3
ZSBM417 Organik ve İyi Tarım Uygulamalarında Yabancı Ot Mücadelesi 3 0 3
ZSBM418 Rekreasyon Alanlarında Sulama 3 0 3
ZSBM419 Rüzgar Enerjisi ve Dönüşüm Teknolojileri 2 2 3
ZSBM420 Sera Projeleme 2 2 3
ZSBM421 Su Çıkarma Makinaları 3 0 3
ZSBM425 Sulama Teknolojileri 3 0 3
ZSBM423 Su Sağlama 3 0 3
ZSBM424 Su Stratejileri ve Yasaları 3 0 3
ZSBM427 Tarımsal Yapıların Tasarımı 2 2 3
ZSBM426 Tarım Traktörleri 2 2 3
ZSBM429 Ürün Kurutma Teknolojisi 2 2 3
ZSBM430 Yapı Statiği 3 0 3
Toplam AKTS: 31

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ZSBM401 Arazi Toplulaştırması 3 0 3
ZBM402 Bitirme Tezi II 0 2 2
ZBM409 Biyosistemde Güç Sistemleri ve Makinaları 3 0 4
ZBM404 Enerji Yönetimi 1 2 5
ZBM408 Su Kaynaklarının Planlanması 1 2 4
ZSBM426 Tarım Traktörleri 2 2 3
Seçmeli BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ 4.SINIF BAHAR DÖNEMİ BÖLÜM İÇİ SEÇMELİ DERSLERİ() 9
ZSBM403 Biyogaz Üretim Teknolojisi 2 2 3
ZSBM404 Biyokütle Gazlaştırma Teknolojileri ve Tasarımı 2 2 3
ZSBM405 Biyosistemler İçin Mekanizasyon Seçimi ve Model Planlaması 3 0 3
ZSBM407 Ekim Dikim ve Gübreleme Makinaları 3 0 3
ZSBM408 Enerji Sistemlerinde Ölçme Teknikleri 2 2 3
ZSBM409 Görüntü İşleme Teknolojisi 3 0 3
ZSBM410 Güneş Enerjisi Sistemleri ve Tasarımı 2 2 3
ZSBM411 Hasat ve Harman Makinaları 2 2 3
ZSBM412 İmalat Yöntemleri 2 2 3
ZSBM431 İnsansız Hava Araçları ile Bitki Koruma Uygulama Teknikleri 2 2 3
ZSBM413 İnşaat Çizim Tekniği 2 2 3
ZSBM414 Küçük Toprak Barajlar 3 0 3
ZSBM415 Mesleki İngilizce I 3 0 3
ZSBM416 Mesleki İngilizce II 3 0 3
ZSBM417 Organik ve İyi Tarım Uygulamalarında Yabancı Ot Mücadelesi 3 0 3
ZSBM418 Rekreasyon Alanlarında Sulama 3 0 3
ZSBM419 Rüzgar Enerjisi ve Dönüşüm Teknolojileri 2 2 3
ZSBM421 Su Çıkarma Makinaları 3 0 3
ZSBM425 Sulama Teknolojileri 3 0 3
ZSBM423 Su Sağlama 3 0 3
ZSBM424 Su Stratejileri ve Yasaları 3 0 3
ZSBM429 Ürün Kurutma Teknolojisi 2 2 3
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 61

Ders & Program Çıktıları Matrisi

ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
#
21131112111
21131112111
21131112111
21131112111
21131112111
21131112111
21131112111
21131112111
21131112111
BYLB121 Biyoloji
#
11111112142
11111112142
11111112142
11111112142
11111112142
ZBM101 Biyosistem Mühendisliğnin Temelleri
#
12213131311
12213131311
12213131311
FZK002 Fizik
#
00000201001000
00000201001000
00000201001000
00000201001000
00000201001000
00000201001000
00000201001000
00000201001000
00000201001000
ZTB109 İklim Bilgisi
#
54303344333
54343344333
KRYP01 Kariyer Planlama
#
55435331433
55435331433
55435331433
55435331433
55435331433
55435331433
55435331433
KMY003 Kimya
#
11111111131
11111111131
11111111131
11111111131
11111111131
11111111131
MAT001 Matematik
#
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
ZTB115 Teknik Resim
#
33352424244
33352424244
33352424244
33352424244
33352424244
33352424244
TDİ101 Türk Dili I
#
21111111111
21111111111
21111111111
21111111111
21111111111
21111111111
21111111111
21111111111
21111111111
21111111111
21111111111
21111111111
21111111111
21111111111
21111111111
YDİ101 Yabancı Dil I (İngilizce)
#
11111113311
ATİ102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II
#
33233334434
33233334434
33233334434
33233334434
33233334434
33233334434
ZTB127 Ekoloji
#
42231231323
42231231323
ZTB116 Enformatik ve Bilgisayar Programlama
#
54432524344
54432524344
54432524344
54432524344
54432524344
54432524344
ZTB102 Genel Ekonomi
#
20004020222
20004020222
20004020222
20004020222
ZMO104 Hayvansal Üretim
#
43314333333
43314333333
43314333333
43314333333
ZTB128 Mühendislik Matematiği
#
22221111111
22221111111
22221111111
22221111111
22221111111
22221111111
22221111111
22221111111
ZTB104 Temel Elektrik ve Elektronik
#
22221111111
22221111111
22221111111
22221111111
22221111111
22221111111
22221111111
ZMO102 Toprak Bilgisi
#
23333223323
23333223323
23333223323
23333223323
23333223323
TDİ102 Türk Dili II
#
21111111111
YDİ102 Yabancı Dil II (İngilizce)
#
11111134111
ZMO219 Bitkisel Üretim
#
32232232223
32232232223
ZTB203 Diferansiyel Denklemler
#
34344333444
ZBM203 Hidroloji
#
23331323321
23331323321
23331323321
ZTB119 İstatistik
#
13004100000
13004100000
43004100000
13004100000
İSGL101 İş Sağlığı ve Güvenliği I
#
11111141111
11111141111
11111141111
ZTM217 Malzeme Bilgisi
#
45444534453
45444534453
45444534453
45444534453
ZTB207 Mühendislikte Hassas Ölçüm Teknikleri
#
35543424352
35543424352
35543424352
35543424352
35543424352
35543424352
35543424352
35543424352
35543424352
ZTM204 Mühendislik Topoğrafyası
#
33434322332
33434322332
33434322332
33434322332
33434322332
33434322332
ZTM213 Statik
#
53444554335
44544554555
ZTM208 Akışkanlar Mekaniği
#
24432323253
24432323253
24432323253
ZTM220 Bilgisayar Destekli Çizim (CAD)
#
44444444444
ZTM212 Dinamik
#
22221111111
İSGL102 İş Sağlığı ve Güvenliği II
#
21111111111
21111111111
21111111111
21111111111
21111111111
21111111111
ZTM210 Mukavemet
#
54444444444
54444444444
54444444444
54444444444
ZTM204 Mühendislik Topoğrafyası
#
33434322332
33434322332
33434322332
33434322332
33434322332
33434322332
ZBM214 Tarım Makinaları İlkeleri 1
#
44333333333
ZSBM305 Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama
#
34455545241
33455545241
34455545241
34455545241
34455545241
34455545241
33455545241
ZBM301 Sera Yapım Tekniği
#
33444334343
ZBM303 Sulamanın Temel İlkeleri
#
33332323223
ZBM303 Sulamanın Temel İlkeleri
#
33332323223
ZBM305 Tarım Makinaları İlkeleri II
#
44444444444
44444444444
44444444444
ZTM307 Termodinamik
#
22232222222
22232222222
22232222222
22232222222
22232222222
ZSBM321 Akıllı Bitki Koruma Uygulamaları
#
30004333300
00000000003
00000000000
00030000000
03300000033
ZSBM302 Bilgisayar Destekli Tasarım
#
03030303003000
33304505550000
00300050300013
ZSBM306 Endüstriyel Hidrolik ve Pnömatik
#
21111111111
21111111111
21111111111
21111111111
21111111111
21111111111
ZSBM309 Hayvan Barınaklarının Planlanması
#
54434334332
ZSBM311 Hayvansal Üretimde Enerji Planlanması
#
44435444544
44435444544
ZSBM310 Hayvansal Üretim Makineleri
#
44444444444
ZSBM312 Hidrolik
#
21412224133
ZSBM318 Sulama Şebekelerinde İşletme ve Yönetim
#
00332012300
42332413332
42332413332
ZSBM319 Tarımda Robot Uygulamaları
#
22222211111
22222211111
22222211111
ZSBM320 Tarımsal Çevre Kirliliği ve Su Kalitesi
#
32333333333
32333333333
ZSBM324 Toprak Su Yapıları
#
23332231241
ZSBM326 Yakıtlar ve Yanma
#
21211213323
21211213323
21211213323
21211213323
ZSBM327 Zemin Mekaniği
#
03310332144
03310332144
03310332144
ZBM302 Drenaj
#
23333332333
23333332333
23333332333
23333332333
ZTM302 Kütle ve Enerji Denkliği
#
24433233442
ZSBM315 Makine Elemanları
#
34453443444
Staj01 Staj
#
54455445445
54455445445
54455445445
ZBM304 Tarımsal Yapıların Planlanması
#
23132323332
23132323332
23132323332
23132323332
23132323332
23132323332
23132323332
23132323332
23132323332
ZSBM321 Akıllı Bitki Koruma Uygulamaları
#
30004333300
00000000003
00000000000
00030000000
03300000033
ZSBM306 Endüstriyel Hidrolik ve Pnömatik
#
21111111111
21111111111
21111111111
21111111111
21111111111
21111111111
ZSBM308 Ergonomi ve İş Güvenliği
#
00200030400
22034403034
ZSBM311 Hayvansal Üretimde Enerji Planlanması
#
44435444544
44435444544
ZSBM310 Hayvansal Üretim Makineleri
#
44444444444
ZSBM312 Hidrolik
#
43343342322
ZSBM314 Kırsal Yerleşim Tekniği
#
43434323323
43434323323
43434323323
43434323323
ZSBM318 Sulama Şebekelerinde İşletme ve Yönetim
#
00332012300
42332413332
42332413332
ZSBM323 Toprak İşleme sistemleri ve Makinaları
#
11113111341
11113111341
11113111341
ZSBM324 Toprak Su Yapıları
#
23332231241
ZSBM326 Yakıtlar ve Yanma
#
22121323311
22121323311
22121323311
22121323311
ZSBM327 Zemin Mekaniği
#
03310332144
03310332144
03310332144
ZBM401 Bitirme Tezi I
#
33333213333
33333213333
33333213333
ZTM403 Biyosistem Mühendisliğinde Tasarım
#
45433432323
45433432323
45433432323
ZBM403 Sistem Analizi
#
35542313123
35542313123
35542313123
35542313123
35542313123
35542313123
35542313123
ZBM405 Sulama Sistemlerinin Tasarımı
#
11211111111
ZBM405 Sulama Sistemlerinin Tasarımı
#
00000000000
ZSBM403 Biyogaz Üretim Teknolojisi
#
45434344544
45434344544
45434344544
45434344544
45434344544
45434344544
ZSBM407 Ekim Dikim ve Gübreleme Makinaları
#
25542422454
25542422454
ZSBM408 Enerji Sistemlerinde Ölçme Teknikleri
#
34311234322
34311234322
34311234322
34311234322
34311234322
34311234322
ZSBM409 Görüntü İşleme Teknolojisi
#
22322211111
22322211111
22322211111
22322211111
ZSBM412 İmalat Yöntemleri
#
54455544445445
54455544445445
ZSBM414 Küçük Toprak Barajlar
#
12321232112
ZSBM421 Su Çıkarma Makinaları
#
54545454455522
54545454455522
ZSBM425 Sulama Teknolojileri
#
33233323323
ZSBM424 Su Stratejileri ve Yasaları
#
12123121312
ZSBM429 Ürün Kurutma Teknolojisi
#
34333333333
33333333333
33333333333
33333333333
33333333333
33333333333
34333333333
34333333333
ZBM402 Bitirme Tezi II
#
33333213333
33333213333
33333213333
ZBM404 Enerji Yönetimi
#
34333333333
34333333333
34333333333
34333333333
34333333333
ZBM408 Su Kaynaklarının Planlanması
#
23323323233
23323323233
23323323233
23323323233
23323323233
23323323233
23323323233
23323323233
23323323233
23323323233
23323323233
ZSBM426 Tarım Traktörleri
#
55543232231
ZSBM407 Ekim Dikim ve Gübreleme Makinaları
#
25542422454
25542422454
ZSBM408 Enerji Sistemlerinde Ölçme Teknikleri
#
23121432121
23121432121
23121432121
23121432121
23121432121
23121432121
ZSBM411 Hasat ve Harman Makinaları
#
34434433344
34434433344
34434433344
ZSBM412 İmalat Yöntemleri
#
5544445555554444444455444455
5544445555554444444455444455
ZSBM431 İnsansız Hava Araçları ile Bitki Koruma Uygulama Teknikleri
#
22344443434
ZSBM413 İnşaat Çizim Tekniği
#
34344434434
34344434434
ZSBM414 Küçük Toprak Barajlar
#
12321232112
ZSBM415 Mesleki İngilizce I
#
42333445345
42333445345
42333445345
42333445345
42333445345
42333445345
42333445345
ZSBM417 Organik ve İyi Tarım Uygulamalarında Yabancı Ot Mücadelesi
#
33434233333
ZSBM418 Rekreasyon Alanlarında Sulama
#
55551111111
ZSBM421 Su Çıkarma Makinaları
#
5544554455445544445555552222
5544554455445544445555552222
ZSBM425 Sulama Teknolojileri
#
33233323323
ZSBM423 Su Sağlama
#
43432323344
43432323344
43432323344
43432323344
ZSBM424 Su Stratejileri ve Yasaları
#
12123121312